Order for 250 kr. and get free delivery in all of Denmark! We ship worldwide! 📦

Smag og unik mangfoldighed

juni 25, 2021

Flavors and unique diversity - Impact Roasters

Du har sikkert hørt, at etiopiske kaffe er velkendte og værdsatte af mange grunde: de har uendelige varianter, har komplekse aromaer og sprød syre og regnes blandt de bedste kaffer i verden.

Men det er ikke de eneste ting, der gør etiopiske kaffer så unikke i vores øjne. Det er historien, den ægte passion, som et helt land lægger i det, der adskiller etiopisk kaffe fra andre.

Det talte vi meget om i artiklen, og her er en kort opsummering af storheden ved etiopisk kaffe.

Etiopiske kaffer er kendt for deres komplekse aromaer med mange frugtagtige og nogle gange vinagtige noter. Hvad der er endnu mere utroligt, er forskellen i smag fra en region til en anden, selv fra en batch til en anden.

På grund af landets varierende landskaber udvikler kaffen, der dyrkes der, mange aromaer, der gør hver kop helt unik. Læg dertil produktionsmetoderne for etiopisk kaffe, som for det meste kommer fra småbønder, og du får så mange smags- og aromaer af kaffe i ét enkelt land.

Dette skyldes også, at Etiopien har fantastiske vækstbetingelser for kaffe, især høje højder, der fører til kaffe af højere kvalitet. Landets landskaber varierer fra region til region: de mange varianter af etiopisk kaffe er opkaldt efter deres oprindelsesregion. Hver etiopisk kaffe har sin unikke profil. For eksempel fra den rige, smagfulde Yirgacheffe til den mindre sure Harar.

Læg dertil de adskillige forarbejdningsmetoder, der bruges af etiopiske bønder, afhængigt af kaffen, og det kan virkelig siges, at Etiopien er kaffens land: alle kan finde sin favorit blandt de hundreder og hundredvis af varianter, der findes der. Fra rige, frugtige, men syrlige smage til deres mange varianter, er landets kaffekultur en uendelig skat, som enhver kaffeelsker ville dø for at udforske.

Men at have god kaffe af høj kvalitet er ikke det eneste, der adskiller etiopisk kaffe fra resten. Når alt kommer til alt, har mange andre lande i verden mange varianter af kaffe med fantastiske smag.

Vi tror på, at etiopisk kaffes unikke karakter kommer fra den særlige plads, som kaffen har i Etiopien.

MERE END EN VIRKSOMHED: DET SÆRLIGE STED FOR KAFFE I ETIOPIEN

I Etiopien er kaffe ikke bare en forretning. Nok lever mange etiopiere ud af det, og landet eksporterer meget kaffe. Vi mener dog, at kaffe har så stor en plads, at dens betydning ikke er begrænset til den økonomiske sfære. Kaffe er til stede i alle aspekter af landet, til det punkt, man kan sige, at hele landet ser ud til at være vendt mod det.

Lidt kaffehistorie

Har du hørt om historien om, hvordan kaffe blev opdaget i Etiopien? Sagnet lyder sådan her: en gedehyrde ved navn Kaldi bemærkede en dag, hvor energiske hans geder var. Han fandt ud af, at denne adfærd skete, efter at hans dyr spiste bærene fra en bestemt busk, så han prøvede dem selv. Han følte sig straks energisk og besluttede at dele sine opdagelser med munkene i et nærliggende kloster.

Men munkene følte sig ikke tvunget til bærene, og nogle troede endda, at de var djævelens værk. Så de smed bærrene i ilden. Det var da den himmelske duft af de stegte bær fyldte rummet, og de besluttede at prøve dem. Efter at have fjernet dem fra ilden, knuste de bær og hældte varmt vand over dem.

Og det, mine venner, er sådan den første kop kaffe blev lavet ifølge etiopiske legender.

Pointen er ikke, hvordan kaffe blev opdaget, men nærmere hvornår. Det siges, at Kaldi levede i det 9. århundrede, og det var også, når kaffen ville være begyndt at blive dyrket i Etiopien. Selvom opdagelsen af ​​kaffebrygning måske ikke var så hurtig eller enkel som munkens metoder, menes det, at kaffe blev tygget som energikugler, før det blev forvandlet til en drik i Etiopien.

Lige siden det 16. århundrede spredte kaffe sig rundt i den islamiske verden, for snart at overtage hele verden i løbet af de næste par århundreder. Kaffe har været til stede i Etiopien i århundreder og indtaget lige så længe – det viser, hvordan kaffe har været vigtig for landet så længe.

Kaffens vægt i Etiopiens økonomi

Kaffe er hjertet i Etiopiens økonomi: Eksport af Arabica står for 30 % af landets indtægter, og industrien beskæftigede næsten 20 % af befolkningen i 2018. I 2015 blev der dyrket 525.000 hektar kaffe i Etiopien. I 2017 anslås det, at Etiopien producerede omkring 470.000 tons grøn kaffe, og regeringens mål er at producere 1,8 millioner tons i 2024.

Landet er også den største producent i Afrika og den sjettestørste producent af kaffe i verden og bidrager til 4,2 % af den globale kaffeproduktion. Kun halvdelen af ​​den producerede kaffe eksporteres, hvilket betyder, at den anden halvdel indtages indenlandsk - og det giver en ret god idé om, hvor vigtig og elsket kaffe er af etiopiere.

Størstedelen af ​​de etiopiske kaffebønder er små. Det betyder, at de mest dominerende kaffeproduktionssystemer er havekaffe, skov- og semi-skovkaffe. Havekaffe er præcis som navnet siger, kaffe dyrket i folks haver. Skov- og halvskovsplantager betyder, at kaffen dyrkes i skyggen af ​​træerne. Store plantager på over 500 hektar er sjældne og bidrager kun til lidt mindre end 5 % af den eksporterede produktion.

Dette viser, hvordan kaffe har en væsentlig plads i landets landbrug og i dets økonomi generelt. Kaffedyrkning giver en indkomst til en femtedel af befolkningen og er så almindelig og udbredt, at det meste foregår i små gårde eller i haver.

Kaffe i den etiopiske kultur og samfund

Bortset fra den meget velkendte etiopiske kaffeceremoni, som alle synes at kende til – og som vi skrev en artikel om her , er sproget en anden måde at være vidne til, hvilken rolle kaffe spiller i etiopieres dagligdag.

For eksempel oversættes det almindelige etiopiske ordsprog "Buna dabo naw" til "kaffe er vores brød": dette viser, at kaffe, ligesom brød, er et almindeligt indtaget gode i landet. Et andet eksempel er ordsproget "Buna Tetu". Selvom det bogstaveligt betyder "at drikke kaffe", refererer det til den sociale interaktion, der er vævet i kaffetiden i Etiopien som socialiseringstid, hvor alle samles og taler om deres liv og andre anliggender.

Kaffe er måske en national drik, men den er meget mere end det: den spiller en stor rolle i det etiopiske samfund. Det bidrager ikke kun til dets sammenhængskraft og fungerer som et bindeled mellem mennesker, men det er også bærer af århundreders traditioner. Derfor bliver kafferitualet stadig æret og udført, selvom det kræver 45 minutter, som de fleste af os ikke ville spare. Det handler ikke om kaffen: det handler om at byde en gæst velkommen, dele en kultur og tage sig tid til at forbinde med andre.

Det handler om, hvordan kaffedyrkning er i hænderne på folket, som betragter det som en ære, når de arver kaffefarme. Hvordan deres århundreder lange viden bruges til at producere de bedste kaffebønner af høj kvalitet. Hvordan de ved at følge ældgamle traditioner ophøjede kaffedyrkningen til en form for kunst, en beherskelse, der er unik for landet.

Det handler om det indviklede og intime forhold etiopiere har til kaffe, hvor indgroet det er i deres dagligdag, noget der ikke findes andre steder. Et helt folks kultur, traditioner og passion hældes i kaffen, de dyrker, så vi kan nyde det.

Alt dette, det er det, der gør etiopiske kaffer unikke. Vi ville ikke vove at sige, at denne artikel omfatter alt, hvad kaffe repræsenterer for disse mennesker; men forhåbentlig har vi formidlet lidt af vores fælles passion til dig.Også i Indvirkningshistorier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

april 25, 2023

Fortsæt med at læse

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

marts 24, 2023

Fortsæt med at læse

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

februar 22, 2023

Fortsæt med at læse