Ifølge legenden opdagede den etiopiske gedehyrde Kaldi fra det 9. århundrede kaffeplanten efter at have bemærket den energigivende effekt planten havde på hans flok. Han var så fascineret af disse "magiske" bønner, at han tog dem med hjem.
Kaffeproduktion i Etiopien er en mangeårig tradition, der går snesevis af århundreder tilbage. Vores kaffe kommer fra det sydlige etiopiske højland, hvor miljøet er perfekt til at producere fantastisk kaffe, uden at tilføre det noget. Høje højder i det sydlige bjergområde med dyb jord og frodig vegetation giver fremragende vækstbetingelser, hvor hver medvirkende klimafaktor frembringer kaffens kvalitet og eminente smag. Vores kaffebønner bringes ned fra bjergene på æsler, da det er den eneste måde at transportere dem fra de afsidesliggende kaffeområder. Bønnerne vaskes eller tørres inden de sendes til Danmark, hvor vi rister dem i tre forskellige stegeprofiler.
Kaffe fra Etiopien er kendt for sin lyse frugt- og blomstersmag. Disse kaffer har typisk en højere syrlighed, let til medium fylde og komplekse smagsnoter.
For dem af jer, der ikke ved det, har Etiopien de fleste varianter af vild Arabica. Dette er baseret på en meget simpel grund: det er fødestedet for Arabica. Kaffeplanten har vokset der i hundreder og hundreder af år og forbrugt af mennesker i lige så mange år.
Dette vigtige faktum betyder, at der er en bred vifte af smagsprofiler blandt etiopiske kaffer. Landet har 7 hovedkaffeproducerende regioner, hvorefter kafferne er opkaldt: Harrar, Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Lekempt, Jimma og Guji. Hver enkelt kop har en specifik kopprofil, takket være de forskellige landskaber og omgivelser, der påvirker kaffen, når den vokser.
Selv inden for en region er al kaffe produceret ikke ens og forskellig fra landmand til landmand. Således har hver kaffe sine egne specificiteter at fremvise, sin egen lille magi, vi kun kan smage i den specifikke batch. Hver kop kaffe er en overraskelse i vente, en eksplosion af smag på vores smagsløg, vi aldrig helt kan forvente.
Kort sagt har Etiopien så mange forskellige kaffer af høj kvalitet med smag, der ikke findes andre steder. Og det er det, der efter vores mening gør dem til en af de bedste kaffer i verden.
♥
PÅSLAGSRISTERE