december 07, 2020
I Etiopien minder julen, eller også kaldet Genna, lidt om en stor festival, hvor folk klædt i deres bedste tøj samles på gaden for at fejre sammen. Landets smukke højland begynder at komme i feststemning fra januar, da juledagen for de fleste etiopiere starter den 7. januar.
Etiopiens religiøse landskab er mangfoldigt. Alle Abrahams religioner som kristendom, islam og jødedom praktiseres i århundreder. Kristendommen praktiseres der i mange former, såsom den etiopiske ortodoksi, Pentay, romersk-katolske osv. Hovedlandets juleaktiviteter fejres dog i centrum af lokale etiopisk-ortodokse kirker.
julestemning
Juleegenskaber, der er velkendte i mange lande, såsom juletræer, julemand eller gaveuddeling, er traditionelt ikke en del af landets julekultur. Fokus er snarere på fællesskabet og de spirituelle aspekter af fejringen.
Synet på kvinder klædt i hvid traditionel kjole, børn iført kroner og klæder, voksne i traditionelt tøj kaldet Shamma og præster i deres røde og hvide klæder bidrager til landets festlige stemning. Folk synger, synger og beder normalt til langt ud på natten.
Traditionel mad
Som alle andre steder er mad en vigtig del af julen i Etiopien. En af de mest traditionelle juleretter er en tyk krydret gryderet med kylling og hele kogte æg. Det er også populært at spise et nyslået lam til fårekød sammen med Injera - det traditionelle syrlige fermenterede fladbrød lavet af teff. Med hensyn til slik er de ret sjældne i det etiopiske køkken. Traditionelt etiopisk honningbrød kaldet Defo Dabo og sød honningvin kaldet Tej er dog ret populære under forskellige festligheder, herunder også jul.